Pobytové a příměstské tábory

V současné době si vesměs můžeme vybrat pobytové nebo příměstské tábory. Historie táboření sahá až do 19. století a dnes se jedná o jednu z nejoblíbenějších forem rekreace. Děti se učí být bez rodičů, překonávat sami sebe a navazovat nová přátelství. Oba typy táborů mohou výrazně přispět k osobnostně sociálnímu rozvoji dětí.

Obecné cíle táborů

Cílem dětských táborů je poskytnout dětem a mladým lidem aktivní trávení volného času v době prázdnin. Rodiče si totiž často marně „lámou hlavu“, jak svým ratolestem zajistit hodnotnou zábavu. Většina z nich má totiž stále pouze 4 týdny dovolené, a tak to někdy není jednoduché. Naštěstí dnes existuje mnoho organizací, které zajímavé programy nabízejí. Velkou výhodou je, že na táborech si děti vyzkouší úplně nové aktivity, kterým se třeba mohou věnovat i po skončení prázdnin. Různé pobyty mohou být vlastně takovou „malou“ ochutnávkou různých dobrodružství!

Děti si společně hrají a to díky tomu, že sedí na společné houpačce
Kdo si hraje…nezlobí!

Příměstské tábory

Příměstské tábory probíhají přes pracovní týden, zpravidla od pondělí do pátku. Základním rozdílem je absence ubytování. Na příměstských táborech účastníci nejsou přes noc, a proto může být vhodný pro úplné táborové nováčky nebo děti mladší 6 let. Většina organizátorů táborů totiž děti mladší 6 let na pobytové tábory ještě nezve.

Některé příměstské tábory nabízejí větší flexibilitu, což znamená, že děti mohou program navštívit třeba pouze na jeden den v týdnu. V tomto případě už se jedná spíše o zajištění hlídání než opravdu plnění dlouhodobějších cílů. Samozřejmě si účastník vyzkouší něco nového, ale jak dobře víme, důležité věci však potřebují svůj čas. A proto na našich příměstských táborech tato varianta není možná. Snažíme se totiž stmelit skupinu dětí a to je velmi komplikované, pokud se skupina každý den obměňuje.

Pobytové tábory

Pobytový tábor je spojený s intenzivními prožitky a dlouhodobým dobrodružstvím. To začíná už vůbec ve chvíli očekávání…Když se dítě přihlásí na tábor, začne o všem přemýšlet na „plné otáčky“. Jaké to asi bude? Jak vydržím bez „našich“? A mnoho dalšího. A tak začíná taková cesta mimo komfortní zónu a to ještě nikam neodjeli.

Výhodou pobytového tábora, kromě toho že splňuje vše výše uvedené je, že zážitky se netvoří pouze přes den. Skupinová dynamika se proměňuje, během tábora se děti sžívají mezi sebou. Sezení u ohně, společné usínání a „boj“ s vedoucími o večerku prostě stmeluje.

Jedním z nejintenzivnějších zážitků bývá intenzivní pobyt venku nejenom ve dne, ale třeba i v noci. Téměř každý tábor nabízí i noční hru nebo stezku odvahy. U našich táborů jsme si zvykli volit spíše noční hru, kdy se děti mají pohybovat po louce nebo v lese. Nikdo je však nestraší, jediné, co musejí překonat je strach z ticha a měsíčního svitu. Ani si nedokážete představit tu radost, když to zvládnou.

Noční hra - děti mají zavázané oči a drží se za ruce (tvoří tak "hada")
Noční hra

Tábory jsou prostě „dobrodrůžo“, ať už příměstské nebo pobytové. Ale největší odměnou pro všechny, rodiče i organizátory jsou děti. Ty které na konci pobytu říkají: „Tak zase za rok, jo!“ A na ty naše se už mohou hlásit teď!

The post Pobytové a příměstské tábory appeared first on Volnočasovky SPORT, z. s..