Jak se připravit na tábor bez stýskání!

Stýskání je jednou z věcí, které se děti i rodiče před táborem bojí. Příprava na pobyt může být pro rodiče i děti komplikovaná, obzvláště pokud se chystají poprvé. Prvním krokem je samozřejmě vybrání toho správného tábora, o čemž jsme již psali v dřívějším příspěvku. Dnes jsme se rozhodli dát tipy, které jsem nashromáždili přímo při námi realizovaných táborech.

Snažte se neprotahovat loučení

Loučení je vždycky náročné a nikomu se nám do toho nechce. Pro děti je to však ještě horší. Pokud se s nimi dlouho loučíte, je velmi pravděpodobné, že dětem o to více ukápne slziček. Minimálně v rámci našich táborů se dětí rovnou ujme vedoucí a aktivně si s nimi hraje, takže nehrozí sezení „v koutě“ a čekání. Vaše ratolest tak brzy přijde na jiné myšlenky a vy můžete s klidným svědomím domů!

Pohlednice (a dopisy) nikdy nevyjdou z módy!

Jsme zvyklí psát SMS a maily, ale kouzlo dopisů a pohlednic by si i v dnešní době mělo zažít každé dítě! Ani byste neřekli, jak mají rozzářené oči, když jim potutelně podstrčíte ručně napsaný dopis nebo pohlednici. Na většině táborů můžete nechat poštu případně i u vedoucích, kteří ji budou pomalu rozdávat táborníkům.

Někdy je fajn zabalit dětem i pohlednice, které mohou sami napsat a poslat je vám nebo někomu z rodiny. A nápad je to výborný! Jen myslete prosím na to, že pokud dáte dítěti v první třídě 6 pohlednic, ať napíše celé rodině…tak se to za chvíli stane spíše trestem než radostí 🙂

A v případě našich táborů si vždycky minimálně jednou uděláme výlet na poštu, kde si děti vyberou a koupí pohledy. Nalepí známku a užívají si samotné vhození do schránky. Některé věci prostě nestárnou!

Nevolejte dětem ani za nimi nejezděte

Telefony jsou tak trochu „never ending story“, o čemž jsem se již také zmiňovali a více si můžete přečíst na našem blogu. Volání rodičů může dítě rozrušit a to zejména večer před spaním. Tato doba je obecně pro „stýskavé“ děti nejhorší a telefonátem jim bohužel nepomůžete. Věřte vedoucím, oni si s tím poradí.

Na našich táborech se nám osvědčilo si před spaním s menšími dětmi číst. A pak už jenom stačí rychlé pohlazení na dobrou noc a po náročném dni usínají jako „miminka“.

Minimalizujte i případy, kdy za dětmi jezdíte. Na týdenním táboře opravdu není třeba za nimi jezdit. Někdy se nás už před pobytem ptáte: „A mohla by si třeba na jeden den naše dítko vyzvednout babička a pak ho zase vrátit?“ Není to zrovna ideální varianta, protože dítě „vypadne“ z kolektivu ostatních a hlavně se mu pak třeba nemusí chtít úplně zpátky. Přece jen se babička věnuje najednou jenom jemu, dává mu dobroty apod.

Pečlivě připravte podklady pro zdravotníka

Buďte upřímní v tom, co vaše dítě potřebuje. Podrobně zdravotníka seznamte s jeho zdravotním stavem a s léky, které bere. Krabičky popište jménem dítě a vše zdravotníkovi předejte.

A pak už si to jenom užijte!

Děti jste předali do dobrých rukou, což často můžete sledovat i prostřednictvím sociálních sítí, kde průběžně organizátoři informují o dění na táboře. A pak už jenom zbývá – užít si čas pro sebe! I tady funguje: „čím spokojenější děti, tím i rodiče…a samozřejmě i na naopak“!

The post Jak se připravit na tábor bez stýskání! appeared first on Volnočasovky SPORT, z. s..