Dopřejte dětem dobrodružství v přírodě: Zlepšíte i jejich zdraví

Vítr ve vlasech, jemné zašimrání trávy na naší kůži a sluníčko nad hlavou. To jsou ty správné esence, které nám dodávají energii, zlepšují spánek a celkovou spokojenost. A přesto na ně někdy zapomínáme! Podle Světové zdravotnické organizace až 90% lidí žijících v západní Evropě tráví většinu času v uzavřených prostorách. Pojďme si připomenout, proč bychom to měli změnit!

Prospívá našemu zdravotnímu stavu

Pobyt na čerstvém vzduchu pomáhá udržovat zdravé tělo i mysl. Běhání a hry v přírodě podporují rozvoj svalů a kondice na straně jedné, na druhé pomáhá bojovat s nadváhou. A k tomu nám sluníčko pomáhá k tvorbě vitamínu D, který je důležitý pro zdravý vývoj kostí, zubů i imunitního systému.

Čistý vzduch potřebují i naše plíce. Možná řešíte dilema, zda na nás venku opravdu čeká čistý vzduch. Pravdou však je, že mnohem častěji nás obklopuje znečištěný vzduch v interiéru. Vlivem nedostatečného větrání je často až 5x horší než vzduch venku. Mnohé domácnosti také bojují s vlhkostí a plísněmi, které kvalitu vzduch zhoršují.

Existují samozřejmě místa, kde je smogová situace opravdu komplikovaná a pobyt venku se nedoporučuje. To si můžete lehce ověřit v aplikaci Smog alarm.

Překvapivý je i vliv pobytu v přírodě na náš zrak. Jednoduchým receptem, jak předcházet krátkozrakosti u dětí je pobyt venku. V prostředí zeleně si jejich oči jednoduše odpočinou.

Zlepšuje náš spánek

Denní světlo pomáhá synchronizovat naše vnitřní hodiny. Výzkumy říkají, že už 30 minut stráveném na jasném denním světle může zvýšit noční hladinu melatoninu, což dětem pomůže usnout a ve spánku setrvat. Den strávený v místnosti zalité sluncem sice pomůže, ale pobyt venku nic nenahradí.

Víte, že spánek má vliv i na hubnutí? Z nejnovějších poznatků v knihách Proč spíme a Cirkadiánní kód vyplývá i závislost spánkové deprivace na ukládání cukrů v těle. Dobrý spánek je prevencí mnoha dalších civilizačních obtíží včetně obezity!

Podporuje duševní zdraví a pozornost

Studie ukazují, že pobyt v přírodě má uklidňující účinek a snižuje stres. Procházka po lese, v zeleni, protkaná vůní pomáhá mysl zrelaxovat. Často totiž děti musejí děti udržovat přímou pozornost. Plní úkoly, soustředí se na zadání a dokonce i na přecházení po vozovce. To vše nás však vyčerpává.

Skvělý způsob, jak dobít pomyslné baterie přímé pozornosti, je procházkou po lese. Mimoděk slyšíte zpívat ptáky, všimnete si mráčků na nebi nebo srnky utíkající po poli. Prostě jen tak mimoděk kloužete po okolí a necháváte se unášet. To dává možnost odpočinku a obnovení přímé pozornosti.

Odpočinutá mysl pak zvyšuje naši toleranci při řešení konfliktů, snižuje zapomínání a také přispívá k lepší náladě.

Rozvíjí motoriku

Děti dokáží už v útlém věku s přehledem zapnout a ovládat počítač či tablet. Podstatně méně z nich už ale umí kotoul, vylézt bez úhony na strom nebo si třeba jen zavázat tkaničku. S pobytem venku je jistě z velké části spjat i pohyb. U dětí je například dokázáno, že při hraní venku vyvinou mnohem více fyzické aktivity než při hraní ve vnitřních prostorách. Navíc pohyb v neznámém a nerovném terénu plném překážek skvěle zlepšuje naši motoriku a intuici.

Chlapeček leze po větvích, holčička v dálce si užívá výhled ze stromu.
Rozvoj kreativity a motoriky

Podněcuje kreativitu

Příroda je i nepřeberný zdroj inspirace. Děti mohou stavět lesní městečka, hrát si s klacky, stavět hradby z kamení. Prostě si vytvářet vlastní světy. Tyto aktivity podporují rozvoj fantazie a umožňují jim projevit vlastní představivost.

Učí prožitkem a lásce k přírodě

Trávení volného času v přírodě učí děti o jejich zákonitostech. Příroda nás obklopuje, symbolizuje život a také mnohé utváří. Děti se díky ní učí o různých přírodních jevech. Mohou sledovat změny počasí, učit se o rostlinách a zvířatech a jejich vlivu na náš život. Učí nás také pokoře, respektu a ochraně naší planety.

Jako v každém vztahu, i v tom k přírodě, je nutné se nejdříve zamilovat. Choďte s dětmi do přírody, dopřejte jim dětský tábor nebo školu v přírodě. Každá příležitost najít vztah k přírodě a k ostatním dětem se totiž počítá!

Děti sedí v lese na zemi a povídají si.
Povídání v lese na našich letních táborech

Pobyt v přírodě je klíč k celkové pohodě

Pobyt v přírodě je skvělým pomocníkem k celkovému rozvoji a pohodě. Díky pobytu venku máme lepší náladu, vydatnější spánek, nižší chuť k jídlu a snižuje se agresivita našeho jednání.

Příroda nám mnohé dává, ale z gauče nebo od počítačové hry to těžko nalezneme. Umožněte dětem objevovat kouzla přírody!

The post Dopřejte dětem dobrodružství v přírodě: Zlepšíte i jejich zdraví appeared first on Volnočasovky SPORT, z. s..