Jak se připravit s dětmi na tábor

Jak se připravit s dětmi na dětský tábor je jednou z otázek, která běží hlavou mnoha rodičům. Zejména, pokud se chystáte na tábor poprvé a nejste si jisti, co vše budete potřebovat a čím začít?

Vyberte si ten „správný“ tábor

vybrat správný tábor pro vaše děti je složité, ale vyplatí se to! Minimalizujete tak i riziko případné nespokojenosti. V dnešní době plné omezení je to ještě důležitější.

Informujte se o dění na táboře

Informujte se, jak jsou zajištěná hygienická opatření a bezpečnost dětí. Pokud máte pocit, že jste nenašli na jejich webových stránkách dostatek potřebného, dejte jim vědět.

Nebojte se organizátorů ptát a počkejte na odpovědi! Poradit se s nimi můžete i o tom, zda je tábor pro vaše děti vhodný.

Věříme, že toto je velmi důležité, protože pokud má dítě negativní zážitky z prvního tábora, leckdy se poté stává, že je velmi těžké tento první dojem změnit.

Začněte se nejdříve připravovat sami

Začněte se nejdříve připravovat sami a pak teprve vaše děti. Je velmi důležité, abyste se s potencionálním strachem vyrovnali vy. Někdy se totiž stane, že to bude vaše první odloučení s dítětem. Jak se připravit na tábor bez stýskání není jednoduchá otázka, věříme, že nejlepší je pečlivě vybrat dětský tábor.

Věřte vedoucím na táboře, kam dítě jede! Bez toho těžko vzbudíte důvěru u dítěte.

Žena s dítětem hledá tábor
Zapojte do hledání i vaše dítě

Zjistěte si informace, jak budou tábory minimalizovat rizika přenosu koronaviru

Tábory jsou jednou z pobytových aktivit, které s největší pravděpodobností v roce 2020 budou realizovány. Jako při všem je však nutné sledovat doporučení Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. A organizátoři jim musí přizpůsobit podmínky na táboře.

Omezení kapacity

Většina musí omezit svoji kapacitu nebo zajistit, aby se děti ve velkém počtu spolu nestýkaly.

Možná je právě teď čas podívat se na nabídku menších táborů, které už dříve realizovali pobyty pro nižší počet dětí. V naší organizaci jsme snížili kapacitu dětí již dávno, protože věříme, že je možné v počtu kolem dvaceti dětí vytvořit kreativní a kamarádskou atmosféru lépe než v padesáti. Všechny „táborové“ děti totiž spolu hrají hry, snídají i chodí na výlety. Není tedy třeba je rozdělovat ani do oddílů.

Zvýšená hygienická opatření

Některé tábory jsou zvyklé, že děti pomáhají v kuchyních nebo jsou založené na pořádání různých puťáků. To jsou věci, které budou omezené. Pro tábory, jako děláme my, se však mnoho nemění s výjimkou umístění antibakteriálních mýdel do koupelen a k umyvadlům a pravidelnější dezinfikování prostor. Ano, bude to stát trochu administrativy s vytvořením různých řádů, ale to je pouze malá daň za to, že je možné výlety za dobrodružstvím realizovat.

Rušení výletů a návštěv rodičů

Kvůli minimalizaci rizik je nutné, co nejvíce omezit styk dětí s „okolím“. Ideální jsou tedy tábory obklopené přírodou, kde jsou v době konání akce pouze táborníci. Nejnovější doporučení zmiňují, že je dobré se zamyslet nad tím, jestli je nutné vyrážet s dětmi na výlet na různé veřejné památky či na umělá koupaliště.

V naší organizaci věříme, že klíčem ke skvělým zážitkům jsou hlavně děti a vedoucí, kteří jim je připravují. Není nutné je hledat vně tábory, když to podstatné je většinou hned vedle nás. Možná máme právě právě teď prostor vrátit se sami k sobě a hledat inspiraci v nás. Na výlet do města nebo na prohlídku hradu můžeme třeba příští rok!

Návštěvy rodičů během tábora také nejsou doporučovány, nelekněte se tedy, pokud vás na to organizátoři upozorní! Dovést a odvést děti na tábor je však naprosto v pořádku. Důvodem, proč byste tam neměli jezdit během pobytu je, abyste nenarušili jeho chod a případně nebyli rizikem.

Nošení roušek

Vypadá to, že nošení roušek nebude na táboře nutné, pokud děti nepřijdou do kontaktu s někým „mimo“ tábor. V případě, že některý tábor uspořádá výlet někam do „civilizace“, děti by na to měly být připravené. Pro jistotu si roušku však dejte na svůj seznam věcí, které na tábor dítě potřebuje. K tomu vám může složit i námi vytvořený „checklist“.

Nutné přílohy k přihlášce na tábor

Většina organizátorů táborů vás určitě vyzve, jako každoročně, k dodání zdravotní způsobilosti dítě od lékaře. Ta nesmí být starší než 2 roky. Ani v dnešní době se toto nemění.

O to více se však zamyslete, když budete podepisovat bezinfekčnost, která nesmí být starší dvou dnů. Ideálně ji podepište až v den odjezdu dítěte nebo přímo při jeho předání. Většina organizátorů bude mít jistě tento formulář u osoby, které dítě přebírá.

Kam se obrátit, když si nejste jisti a máte otázky?

S otázkami se obracejte rovnou na organizátory táborů. Pokud se chystáte na tábor s námi, je vám k dispozici Hana Pazderová na e-mailu hana.pazderova@volnocasovkysport) nebo telefonním čísle 607 893 690.

The post Jak se připravit s dětmi na tábor appeared first on Volnočasovky SPORT, z. s..