Proč je důležitý pohyb pro děti?

Jakmile se cítíte fyzicky fit, máte ze sebe lepší pocit, a podle toho i vypadáte. Pohyb na čerstvém vzduchu je jednou z činností přispívající k vlastní psychohygieně. Známe to všichni, protože pak i každodenní povinnosti nevypadají tak těžce a nesplnitelně. Čím dříve si zvykneme skrze pohyb trávit aktivně svůj čas, je to pro nás v životě přirozenější. I proto je to jeden z úkolů, které rodiče mají.

Vzbudit v dítěti chuť do pohybu, který nejen působí pozitivně na jejich “fyzičku”, ale sníží riziko celé řady onemocnění.

Být “fit”

Paradoxem je, že když se lidé rozhodnout být “fit”, zřejmě předpokládají, že si budou muset nastavit tvrdý a pravidelný režim fyzických aktivit. Naštěstí nemusí strávit hodiny v posilovně, aby byli v životě aktivní. Podle konceptu “well-being” je jedním z aspektů právě schopnost najít si oblibu v tom, co lze dělat třeba každý den.

Vždy, když se svým dítětem vyrazíte ven a rozhodnete se cestou do bytu vyjít schody místo přivolání výtahu, dáte přednost procházce na nákup před výletem autem, vaše zdraví se o něco zlepší. Vykonáte totiž zdravý přirozený pohyb, který lidem často chybí. A přitom je zdarma, lze k němu využít veřejná místa a navíc podporuje setkávání se s lidmi z našeho nejbližšího okolí.

Zdravotní důvody pro pohyb dětí

Posílení kostí

Začněme pohybovou soustavou. Tak jako fyzickou zátěží posilujeme svaly (což lze pozorovat pouhým okem), kosti také zesilují. Pohybem a cvičením zvyšujeme kostní hustotu, což oddaluje vznik osteoporózy, choroby, při níž kosti slábnou, řídnou a stávají se křehčí.

Pohyb pomáhá udržovat kostní hmotu a její hustotu. V mládí pohybová aktivita přispívá k navýšení množství kostní hmoty a v dospělosti zpomaluje její ztrátu. Pohyb tak udržuje kosti zdravé po celý život. Pohybová aktivita navíc snižuje riziko pádů tím, že posiluje svaly a zlepšuje koordinaci. Pohyb vlastně prospívá kostem nezávisle na věku, ale je vhodné začít s fyzickou aktivitou již v raném věku.

Proč je důležitý pohyb pro děti

Zesílení srdce

Srdce je sval jako jakýkoliv jiný. A jako každý sval se pohybem zlepšuje jeho výkon. Cvičením srdce sílí a stává se efektivnější. Není náhoda, že sportovci mají nižší tepovou frekvenci. Běžná populace má 60-70 úderů za minutu, sportovci mohou mít 50-60. Jejich srdce může prostě pracovat méně při stejné námaze. Zesílením srdeční svaloviny můžeme zároveň zabránit celé řadě srdečních chorob (a nezapomeňme, že kardiovaskulární choroby jsou nejčastější příčiny úmrtí v Evropě a Severní Americe).

Zdravé plíce

Pohybem zvýšíme plicní kapacitu, tj. prostor, do kterého můžeme účinně vdechnout vzduch a rychleji tak okysličit organismus. Tímto způsobem můžeme vdechnout do těla více kyslíku a zároveň rychleji vydechnout oxid uhličitý. Pokud plíce “trénujeme” a zvyšujeme jejich rozpínání právě prostřednictví pohybu, předcházíme některým onemocněním v dospělosti (např. neurologických, kdy se zhoršují některé schopnosti mozku). Bohužel s postupujícím věkem přirozeně dochází ke snižování množství vdechovaného vzduchu, tedy i kyslíku, lze tomu však předcházet právě pohybovou aktivitou v raném věku.

Metabolismus cukrů a tuků

Pohybem můžeme snížit množství (nadbytečného) cukru v krvi. Zatěžované svaly potřebují rychlý zdroj energie, což představuje volně rozpuštěný cukr v krvi. Díky tomu, že při pohybu spotřebují buňky cukr jako zdroj energie, nehromadí se v organismu a předcházíme tak riziku vzniku cukrovky 2. typu.

Při sedavém způsobu života máme paradoxně zvýšenou potřebu jíst, jelikož se snižuje citlivost receptorů na leptin, “hormon sytosti”, což v důsledku vede k potlačení pocitu sytosti. Nevyužitá energie se potom uloží ve formě tuku. Pohybem můžeme přebytečné tuky zpracovávat a “shodit” přebytečná kila. Snížení váhy u obézních lidí může ulevit srdci a zlepšit celkový stav u “cukrovkářů”. U dětí můžeme snížením tukových “zásob” mimo jiné snížit riziko kardiovaskulárních chorob a cukrovky v pozdějším věku.

Bezproblémové cévy

Pohybem – jak již bylo napsáno výše – snižujeme cholesterol, tuky a cukry v krvi. Tyto 3 látky vytvářejí kombinaci vedoucí k vaskulárním potížím, tzv. aterosklerózou. Fyzickou aktivitou posilujeme stěny cév a snižujeme vyšší krevní tlak. Pružnější cévy zlepšují výkon a v budoucnu mohou oddálit některá cévní onemocnění nebo závažné komplikace.

Zlepšení vitality

Pravidelný pohyb zlepšuje náladu, dodává lidem pocit energie a životní síly. Pohybem zvyšujeme odolnost vůči stresu a únavě. Spousta lidí je po pohybu klidnější, spokojenější. Při pohybu se vyplavují “příjemné” endorfiny, které působí nejen proti bolesti, ale také zlepšují náladu.

Další zdroje poukazují na fakt, že při zdravém pohybu se v mozku vyplavuje serotonin, přenašeč, který zlepšuje náladu, snižuje riziko depresí a sklíčenosti. Zvýšení serotoninu v mozku vede ke zvýšení apetitu, odolnosti vůči stresu, lepšímu začlenění do společnosti a zlepšení pocitu “ze sebe sama”.

Nejenom díky těmto zmíněným důvodům se sami ve VolnočasovkySPORT snažíme aktivně trávit volný čas a vedeme k němu naše svěřence. Věříme, že pohybem a zdravým životním stylem můžeme poznat nejen svět kolem nás, ale také sami sebe.

Zdroje

Autor vychází z dat publikovaných Americkou Pediatrickou společností, ze kterých vychází Česká pediatrická společnost Jana Evangelisty Purkyně.

The post Proč je důležitý pohyb pro děti? appeared first on Volnočasovky SPORT, z. s..