Reportáž z akce Vytvoř SOLIDárNÍ projekt 

Vytvoř SOLIDárNÍ projekt je vzdělávací příležitost, která mi ukázala, že setkávání v “offlinu” je pořád “cool” i pro mladé lidi. Toto tvrzení jsem si ověřila právě o víkendu 1. – 3. 3. 2019 v Chotěboři. Dům zahraniční spolupráce vytvořil akci pro mladé lidi ve věku 18 – 30 let, kteří se měli více dozvědět o Solidárních projektech. A asi vás vůbec nepřekvapí, že se toho dozvěděli daleko více!

Ať nikdo netvrdí, že mladí lidé nejsou aktivní! Na vzdělávací akcise jich sjelo 29, což už je pořádná dávka nápadů. Jestli alespoň půlka z nás nakonec projekt vytvoří, tak to už bude pořádná nabídka společensky prospěšných aktivit!

A super je, že v srpnu… se můžete zúčastnit i vy!

Co takový výlet může přinést…

Někdy se prostě a jednoduše vyplatí překonat váhání, počítání hodin volného času a přemýšlení, jestli nám nějaká akce “stojí” za to… A nechat se překvapit, co takový víkend přinese…

…prostor užít si čas na cestě

Mám ráda cestování, míjení stromů za oknem vlaku a nádech očekávání, kam nakonec přijedu. A taky se mi konečně vytvoří prostor k tomu přečíst si něco, na co běžně nemám čas. Pokud vás děsí čas na cestě, nebojte se si ho zpestřit! Dobrá káva, časopis v ruce nebo cestou zpátky pokec s lidmi, co jste potkali. Možná vás až překvapí, jak rychle to uteče…

…první „oťukávání“ při aktivitách

Do Chotěboře asi půlka účastníků přijela úplně sama a nikoho neznala. Vlastně je to pro některé z nás výlet mimo komfortní zónu. Druhá půlka naopak chtěla potkat někoho nového a „networkovat“.

Díky neformálním aktivitám jsme už první večer všichni seděli u jednoho stolu a rozebírali, co jsme si opravdu při „speed datingu“ nestihli říct. Pokud pořádáte svoje vlastní aktivity, víte, že pokud se tohle organizátorům i skupině podaří, máte skoro vyhráno!

…celodenní program

Jestli se neradi nudíte, tak si to fakt užijete! Sobota byla dnem, kdy jsme se maximálně věnovali připraveným aktivitám. Věřím, že pro organizátory mohla být taková různorodá skupina “tvrdým oříškem”. Každý večer se jim však podařilo připravit program tak, že jsme se další den nestačili divit:)

dav

Pestrý a přizpůsobený individuálním potřebám

Na své si přišli zájemci o skupinové i individuální aktivity, což mě vždycky nejvíc baví. Díky tomu bylo téměř jedno, jak daleko se svým projektem jste, protože se našel prostor, jak efektivně pracovat na tom, co pálí zrovna Vás. Na “své” si přišli jak zkušenější “projekťáci”, tak i ti, kteří se jeli spíše inspirovat a najít svoji vlastní cestu.

Hanka na programu solidárních projektů

Čas na “informální” vzdělávání

Vždy mě mrzí, že se na tuhle formu vzdělávání zapomíná a při tom je jedna z nejdůležitějších. Kolikrát se klíčové věci dozvíme “mimoděk”, cestou na vyhlídku, při posezení u oběda nebo u kafe. Je to jeden z důvodů, proč si myslím, že na podobné akce má smysl jezdit. Není to jen o tom, že se dozvíte informace (tzn. nemusíte si všechno sami studovat), ale získáte i jiný pohled na věc. Tolik otázek, kolik napadlo mé kolegy, bych snad nikdy nevyprodukovala 🙂 Na některé otázky budu hledat odpovědi ještě opravdu dlouho…

Aktuální informace a tipy

Kdykoliv se jedu vzdělávat, jedu si jak pro “tvrdé” informace, tak pro praktické aktivity. Toto školení bylo informačně opravdu skvělé a to říkám z pozice toho, kdo se připravoval a dokumenty četl. Pokud se chystáte projekt psát, je to k nezaplacení a ušetří vám mnoho času při samotném tvoření žádosti. A to se… řekla bych… celkem vyplatí.

…sdílení smysluplných nápadů i obav

Potkávat lidi, kteří mají podobné “zapálení” a vidí smysl ve stejných věcech, je velká vzpruha! Vytvářet solidární projekty znamená vyjasnit si, co to pro nás vlastně znamená.

Pro někoho je to úsměv ve chvílích, kdy nám do smíchu není nebo pomoc druhému, který nemá “tolik” štěstí. Ale hlavně si tříbíte myšlenky, konkretizujete a představujete si změnu, která po realizaci nastane.

A taky si dodáte odvahy. Nezapomenu na jednu účastnici, která velmi spontánně reflektovala:

Na školení jsem pochopila, že smysluplný projekty nemusí psát jen super chytrý lidi.

Mrzí mě, že mnoho lidí má pocit, že vytvořit si vlastní dobrovolnickou příležitost nebo se zapojit do komunitních aktivit, je výsadou jen “některých”. Tohle školení ukazuje, že “hýbat” světem může opravdu každý.

Úcta, lidskost, deník, ruka

Co je na tom nejlepší?

Teď si možná říkáte, že chcete tohle všechno zažít na vlastní kůži! Naštěstí už teď víme z “kuloárů” o dalším školení! Léto už se blíží a s ním i podobná akce. Takže si pište do diářů, že v srpnu jedete na akci Vytvoř SOLIDárNÍ projekt!

A napište nám, jak se to líbilo Vám na [email protected] nebo přímo na Facbook stránce UnBounded.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *