Co si vzít s sebou na tábor

Rok se s rokem sejde a opět je před námi rozhodování o tom, kde budou děti trávit léto. Pobyt u prarodičů, dovolená s rodiči a dětský tábor, tak to bývá častá volba. Ale co dětem s sebou přibalit aneb co si mají vzít na tábor s sebou? Táborová dobrodružství bývají pestrá a zaslouží si náležitou přípravu. Na co bychom neměli zapomenout?

Bez čeho se neobejdete!

Existují dokumenty, bez kterých by dítě na tábor prostě jet nemohlo. Organizátoři by vás v tomto případě dokonce mohli poslat zpátky domů. Jaké formuláře by si proto měly děti vzít na tábor s sebou?

Potvrzení o zdravotní způsobilosti

Toto potvrzení vydává lékař a má platnost dvou let. Máte-li tedy zdravotní potvrzení ze školy v přírodě apod. letošního data, není třeba vystavovat nové. Přivezte prosím rovnou kopii. Toto potvrzení totiž musí organizátor schraňovat i po ukončení tábora. Snažte se, aby lékař potvrzení vyplnil pečlivě. „Hladkému“ chodu tábora velmi pomáhá, pokud mají vedoucí dostatek informací o zdravotním stavu dětí. Předcházet alergické reakci, vědět o astmatu nebo o lécích, které dítě bere, by mělo být přirozenou součástí práce vedoucích. Pokud se to však dozvídají „za pochodu“, může to být komplikovanější.

Prohlášení o bezinfekčnosti

Prohlášení rodičů nebo zákonného zástupce o bezinfekčnosti dítěte. Musí být podepsáno v den odjezdu na tábor (tzn. s datem odjezdu)! U většiny organizátorů je formulář dostupný k podpisu i na místě. Pokud však chcete urychlit tento proces, doporučujeme vytištění a vyplnění předem. 

Průkaz pojištěnce zdravotní pojišťovny

Samozřejmě všichni doufáme, že průkaz nebudeme potřebovat. Někdy se tomu však nevyhneme a je dobré ho mít „po ruce“. Pro všechny je důležité, aby organizátor předcházel možným potížím!

Doporučený táborový seznam

Papír ležící na stole, jedná se o obrázek předtištěného Checklistu
“Checklist” může pomoct, abychom prostě nezapomněli…

Tábor je místo, kde jsou děti “bez vás”. Je fajn je dobře připravit, protože jim to dodá pocit jistoty. Věřím, že vedoucí na jakémkoliv táboře pomohou, pokud se na něco zapomene. Když si však z 60 dětí něco zapomene právě 60 dětí, tak už to nějaký čas “sebere”. Ze zkušeností víme, že je dobré minimálně na tyto položky myslet. Pokud máte rádi “checklisty”, neváhejte si je vytisknout a použít 🙂

Malý tip pro nejmladší táborníky; velmi jim ulehčíte balení a orientaci v jejich věcech, pokud jim je podepíšete (popř. označíte třeba nějakým obrázkem).

Mýdlo
Kartáček na zuby
Zubní pasta
Hřeben
Ručníky
Kapesníky
Ponožky (vždy více než je daný počet dnů tábora)
Spodní prádlo (vždy více než je daný počet dnů tábora)
Pyžamo
Tepláky
Kraťasy
Plavky
Košile
Trička
Tílka
Svetr
Mikina
Letní bunda
Pláštěnka
Sportovní pevná obuv
Gumáky
Kšiltovka
Sluneční brýle
Opalovací krém
Menší batůžek
Láhev na pití (0,5 – 0,75 l)
Psací potřeby
Sešit
Repelent
Kapesné (dle uvážení)
V případě neplavců (kruh, rukávky apod.)

Určitě přijdete na další věci, které byste dětem rádi dali. Myslete však na to, že v pokoji je vždy více dětí. Balení je pak “bojem” o hledání všech věcí…a čím více jich máme, tím je vše složitější.

Pokud byste si chtěli checklist vytisknout, můžete použít tento připravený soubor a případně si do něj ještě něco připsat:

„Never ending story“ aneb patří mobilní telefony na tábor?

V organizaci Volnočasovky SPORT se přikláníme k tomu, že brát si mobilní telefony není vůbec nutné. Myslíme si však, že je to na vás. Mobilní telefony rozhodně nezakazujeme, pouze je nedoporučujeme.

Rodiče mají někdy iluzorní představu, že dokážou na dálku posílit pohodu a bezpečí svého dítěte. Ve skutečnosti je to ale podle něj často opačně. „Tyto kontakty v návalu smutku vedou k tomu, že vystrašení rodiče vyráží zachraňovat své tesknící děti. Ty jsou přitom již druhý den šťastné a spokojené a na svůj večerní telefonát často zapomněly.“

Podle předsedy České rady dětí a mládeže Aleše Sedláčka

Většina organizátorů pořádá tábory, protože je to baví. Připravují pestrý program tak, aby byly děti stále v pohybu a zaneprázdněny řešením nestandardních úkolů. V ideálním případě je jediným úplně volným časem dětí polední klid, který bývá max. 2 hodiny.

Dva batohy na stole, mobilní telefony vedle nich, protože mobily do táborového batohu nepatří
Mobily do táborového batohu nepatří…

V tomto čase je prostor pro povídání si s ostatními, hraní deskových her a polehávání ve společenské místnosti. Podtrženo, sečteno, čas na mobil mají děti večer před večerkou. Vyhodnoťte prosím, zda chcete, aby s Vámi dítě večer mluvilo a pak šlo spát s myšlenkami na vás.

Zvláště pro malé děti může být vhodnější, když jim večer přečte vedoucí spíš pohádku a usínají po celém dni unavené bez „stýskání“.

V případě, že budete nejistí, obraťte se na organizátory. Většinou jejich práce začíná daleko dříve než je termín táboru. Měli by vám být k dispozici, informovat vás a zodpovědět případné dotazy. Takže i “ty” týkající se toho, co si vzít na tábor s sebou.

Pokud máte zájem o náš tábor, dejte nám vědět prostřednictvím online táborové přihlášky, e-mailu [email protected] nebo na čísle: 607 893 690.

The post Co si vzít s sebou na tábor appeared first on Volnočasovky SPORT, z. s..