Solidární projekt je jen začátek cesty!

Solidární projekt může být začátek velmi spletité cesty k realizaci dobročinné akce! Občas vás sice odvede od původního záměru, abyste se měli zase kam vrátit, ale vždycky vám do života přivede něco nového, neokoukaného, ale hlavně – vašeho! Solidární projekty pod hlavičkou Evropské komise vám nabízejí získat finanční podporu pro realizaci vašeho projektu u vás na vesnici, na sídlišti, prostě ve vašem okolí.

Nebudu tvrdit, že je to bez práce, ale je krásná, protože má smysl. I když je to možná klišé, je to pravda. I známý citát říká, že


Jestli najdeš v životě cestu bez překážek, určitě nikam nevede.

Artur C. Clarke

Pocit z dobře udělané práce má člověk zejména, pokud u toho musí vystoupit ze své komfortní zóny… tak trochu do neznáma a třeba riskovat, že se naučí něco úplně jiného, než zamýšlel na začátku.

Co je solidární projekt

Solidární projekty jsou typem podporovaných aktivit v rámci Evropského sboru solidarity. Jedná se o specifický typ aktivity, kdy můžete žádat o finance na váš vlastní projekt, kterým chcete někomu pomoct ve vašem okolí.

Solidárním projektem může být například vytvoření komunitní zahrady, realizace aktivit pro děti z dětských domovů, promítání filmů u vás na vesnici nebo vytvoření klubovny pro místní děti.

zdroj: Volnočasovky SPORT

Fantazii klade meze pouze “solidarita”, což znamená, že se jedná o dobrovolnou společenskou činnost pro skupinu, která je pro vás natolik důležitá, že její úspěch i neúspěch vnímáte jako svůj vlastní.

Kdo ho může podat?

Solidární projekt může podat skupina alespoň 5 lidí ve věku 18 – 30 let. Cílem je podpořit mladé lidi v tom, aby své nápady zrealizovali.

Proč by to mohlo být zajímavé?

Konečně je možné v rámci podpory Evropské komise financovat i projekty v ČR, ale tento je ještě specifický v tom, že při jeho schválení máte nárok na vlastního kouče! A ještě ke všemu si ho můžete sami vybrat! Vy přece nejlépe víte, co vás “pálí” a v čem by vám mohl pomoct.

Pokud je to váš první projekt a chcete podpořit v tom, jak spolupracovat v týmu, kouč je jasná volba. V jiném případě vám může pomoct s vedením reflexí a zjišťováním, jak moc prospěšná činnost se vám povedla! Tato klíčová osoba podporuje hladký průběh projektu až k vytouženému cíli. Někomu možná “učeše rozpočet”, dalším pomůže s usnadněním komunikace nebo s přípravou písemných materiálů, pokud je potřebujete (letáky apod.).

Jak začít?

Vřele doporučujeme využít možností Domu zahraniční spolupráce, který nabízí školení Vytvoř solidární projekt a konzultační hodiny zdarma. Z vlastní zkušenosti musím říct, že je opravdu dobré této možnosti využít! A to i v případě, že již máte s projekty zkušenost.

Najděte si parťáky!

Pro podávání projektů vás musí být aspoň 5. Je to pro vás potíž, ale jste přesvědčení, že by byl hřích váš nápad nezrealizovat? Zkuste zkontaktovat třeba i spolky, které komunitní akce dělají nebo se spojte na internetu! Dejte nám vědět na [email protected] a my vám rádi pomůžeme!

Pokud nemáte vlastní nápad, můžete se nechat “najít”. V tom případě se zaregistrujte do evropského sboru solidarity a “vyčkejte”. Je to vlastně komunikační platforma přes níž vás může někdo zkontaktovat se svojí nabídkou.

Sejděte se a dejte hlavy dohromady

Neříká se nadarmo, že více hlav více ví. U projektů je to snad ještě důležitější. Nemá smysl se spojovat s lidmi, kteří s vaším nápadem nesouzní. Samozřejmě je fajn vyslechnout si konstruktivní kritiku, ale pokud se “nesejdete” na smyslu a cíli, možná to nebude to pravé. V přípravném projektu můžete tyto věci odladit.

Posezení mladých lidí kolem stolu

Je dobré se také dohodnout, jestli chcete “podporu” od některé organizace, která vám může pomoci vyladit např. rozpočet, pomoct s administrativou apod. V současné době existují spolky včetně UnBounded, z. s., které se s vámi o vašem nápadu rády pobaví.

Otevřete přihlášku a domluvte si postup

…aneb kdo to vlastně nakonec hodí na papír! Dobrou praxí je si jednotlivé otázky ze žádosti vykopírovat. Nejenom, že si můžete díky tomu text vzájemně komentovat, ale předcházíte i chybám při načítání a ukládání dokumentu.

Otázky v online žádosti

Velkou výhodou je, že žádosti lze vyplňovat v češtině. Nelekněte se však, že otázky jsou v angličtině. Myslím si, že je to fajn pro tuto iniciativu, která je zaměřená na lokální projekty. I když to někteří nechtějí slyšet, pro některé může být angličtina stále “nepřekonatelná” bariéra.

Na konci žádosti je však nutné některé části přeložit. Prosím, nenechte se tím odradit. Věřím, že vaše angličtina nemusí být perfektní 🙂 A případně se nebojte obrátit na organizace, které se evropskými projekty zabývají. Určitě vám rády pomůžou.

Přejeme pevné nervy při podávání, mnoho úspěchu při případné realizaci a také pocit z toho dobrého, co projekt přinese!

Pokud máte nápad, jak bychom Vám mohli pomoct, dejte nám vědět na [email protected]!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *