4 tipy, jak se připravit na stěhování do zahraničí

Stěhování kvůli studiu je vždycky náročné. Začnete nový život, opouštíte své přátele a rodinu.

Tipy, jak se připravit na stěhování do zahraničí jsou různé. Jak na kulturní šok (a stesk po domově) nemá nikdo bohužel přesný lék. Věřte mi, kdyby existoval, já jako farmaceut bych o něm určitě něco věděl!

Představa stěhování kvůli studiu je stále děsivá: začnete nový život, daleko od přátel a rodiny. Samotné stěhování do zahraničí se zdá ještě zapeklitější. Můžete si sice udělat řádný průzkum ohledně vaší destinace, ale doopravdy zjistíte, jak to tam chodí až na základě vlastních zkušeností.

Nezapomeňte si přibalit věci, které vám budou připomínat domov.

Příprava především!

Výzkumy dokládají, že stres může být jak pozitivní, tak negativní. Není to jiné ani v případě třeba i dočasného stěhování do zahraničí. Ale důležité je, že to za ten stres často stojí, jako popisuje náš kolega v příběhu na našem blogu.

Skutečně to může být trochu šok, který však může zmírnit pár tipů, které vám přinášíme!

Štěstí totiž přeje připraveným…


1. Udělejte si menší výzkum

I když přesně neznáte místo, kam pojedete, je důležité se náležitě připravit. S prvními dojmy hodně pomáhá internet. Podívejte se na místní zvyky, zvláštnosti, projděte si fotky z ulice a počítejte s časovým rozdílem. Podívejte se na věci, které by vás měly zajímat hned po příjezdu, a jak řešit případné problémy.

Mluvte s lidmi, kteří již v destinaci byli. Mohou vám pomoci se popasovat s vašimi očekáváními. Můžete také oslovit síť absolventů vaší instituce nebo ESN (Erasmus Student Network). Můžete požádat přátele, kteří již navštívili vaši cílovou zemi.

2. Najděte supermarkety a restaurace

V úplně nové a náročné situaci se lidé obvykle potřebují cítit jako doma. Ujistěte se, že budete mít nějaké věci, které dokáží navodit domácí atmosféru. Také se postarejte o to, abyste našli supermarkety a obchody, které prodávají ingredience z vaší země. Nic není více „domácího“ než právě jídlo.

Evropa je neuvěřitelně různorodá, zvyky a tradice pocházejí z mnoha různých kultur a prostředí. V dnešním světě nicméně existuje vysoká šance, že existují specializované obchody, které prodávají koření, na které jste zvyklí, nebo mohou dovážet váš národní nápoj nebo pochoutku. Kromě toho je v Evropě mnoho specializovaných restaurací, díky kterým si můžete znovu osvěžit, jaké to bylo doma.

3. Nechte se s tím “sžít”

Obecně není nic, co byste mohli udělat s kulturním střetem, než jej na vás nechat působit a sžít se s ním. Spousta věcí se v zahraničí liší, a tak se rychle dostanete mimo svoji komfortní zónu. Někteří lidé si na to zvyknou snadno, jiní na to chvilku potřebují. Toho zvykání pomáhá přijmout odlišné kulturní zvyky; otevřít si bankovní účet, připojit se k místnímu sportovnímu týmu nebo najít práci na částečný úvazek. Bude to asi jiné, než jste zvyklí doma a občas vás to může štvát, nicméně odměna stojí za to.

A spousta dalších věcí, které můžete zažít; chladné počasí a krátké dny ve skandinávských zemích, tisíce jízdních kol v Nizozemsku nebo siesta ve středomoří. Tyto věci vás nejprve ohromí (ať už v tom lepším nebo horším slova smyslu), ale časem si na ně zvyknete. Minimálně to bude zkušenost, která vám ukáže další věci, které můžete nebo také nemusíte mít rádi!

4. Ptejte se

Způsob, jakým lidé ve vaší nové zemi komunikují, může být odlišný od toho, na co jste zvyklí. A takové kladení otázek se může zdát trochu složitější. Některé země jsou otevřené a přímé, zatímco jiné jsou více hierarchické a formální. Nicméně pokládání otázek je důležité. Všude jsou lidé ochotní pomoci a poradit.

Kde není otázka, není ani odpověď. Žádná odpověď není tak špatná jako žádná.

Zeptejte se svých spolužáků nebo jiných studentů, proč se věci dějí tak, jak se dějí, co jim pomáhá v komunikaci s ostatními (včetně profesorů) nebo pokládejte jiné otázky. Nebojte se. I když to nebude vždy snadné, nakonec budete mít neocenitelnou zkušenost a rozvinete schopnost přizpůsobit se novému prostředí.

Studujete v současné době v Evropě a máte další tipy ohledně střetu s jinou kulturou? Napište nám e-mail na adresu [email protected].

Volně přeloženo z webu Evropské komise.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *