Respitní pobyty pro děti v náhradní rodinné péči

Respitní pobyty pro děti v náhradní rodinné péči jsou jednou z forem podpory pěstounů. Díky nim si mohou pěstouni chvíli dopřát odpočinek, který jim napomůže opět řešit často komplikované situace spojené s náhradní rodinnou péčí. Ale užitek neplyne jenom pro ně, ale i pro děti. Mohou díky nim vyrazit za dobrodružstvím!

Jaké pobyty mohou pěstouni hradit z příspěvků na respitní pobyty?

Odlehčovací pobyty mají pomoci pěstounům k péči o vlastní psychiku. Kromě toho však dochází i k rozvoji dětí! Správným výběrem pobytu se jedná o výlet za dobrodružstvím, který nekončí s posledním “zaplaceným” dnem. Naopak, jedná se o zážitky, na které děti společně s rodinami vzpomínají ještě dlouho.

Rodiny, které mají děti starší dvou let v náhradní rodinné péči mohou žádat o příspěvek až na 14-ti denní tábory, školy v přírodě apod. Záleží však vždy na dohodě s doprovázející organizací.

Podle § 47a odst. 2 písm. b) zákona o sociálně-právní ochraně dětí jde o „právo na poskytnutí pomoci se zajištěním celodenní péče o svěřené dítě nebo děti, která je přiměřená věku dítěte, v rozsahu alespoň 14 kalendářních dnů v kalendářním roce, jestliže svěřené dítě dosáhlo věku alespoň 2 let“.

Tyto typy pobytů jsou zakotveny v zákoně o sociálně-právní ochraně dětí

Kdo určuje, pro koho je pobyt vhodný?

V současné době existuje široká škála pobytů, kam mohou děti jet. Některé doprovázející organizace připravují přímo pobyty pro své klienty. Ale využít toho lze i pro “běžné tábory”. Tančí vaše dítě rádo? Baví ho modelářství? Nebo mu chcete zprostředkovat aktivitu, kterou ještě nikdy nezkusilo? Případně dáte na “jistotu” a vyberete tábor zaměřený na osobnostně sociální rozvoj? Domluvte se s vaší doprovázející organizací, co by bylo pro dítě nejvhodnější.

Proč umožnit dětem odjet na pobyt?

Každý pobyt přinese dětem nezapomenutelné zážitky spojené s překonáním obav z nového prostředí, budováním vztahů s dalšími táborníky, ale i poznávání sama sebe. Často se děti potýkají s úkoly na hranici jejich schopností, hledají cesty k řešení nebo musejí překonat určitý diskomfort při pobytu v přírodě. Prostě absolvují výlet mimo komfortní zónu.

Na druhou stranu však tyto pobyty často zažehnou něco nového, nepředvídatelného a nabízí velký prostor pro rozvoj každého, kdo se na výlet za dobrodružstvím vypraví.

Na pobytech se s dětmi učíme rozvíjet sebejistotu, sebeuvědomění a pocit bezpečí, místo nervozity, pochyb a frustrace, které často vedou ke špatným volbám a nevhodnému chování. Tvůrčí atmosféra a otevřená diskuze podporuje pocit sounáležitosti se skupinou. Zažít příjemný pocit, kdy je člověk platnou součásti skupiny, může být velmi dobrou korektivní zkušeností.

Na táborech se děti učí řešit konflikty, vyjadřovat emoce i hledat nástroje pro porozumění s druhými. A to jsou dovednosti, které potom využijí všude. Ve škole, na kroužcích, ale i doma, s členy rodiny a kamarády.

Uvažujete o tom, jak vybrat ten pravý tábor pro vaše dítě? Nechejte se inspirovat na blogu. Chcete se poradit? Napište nám na [email protected].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *