Trénink leadershipu na dětských táborech

Trénink leadershipu na dětských táborech může být jedním z benefitů pro vedoucí. Možná dodnes vzpomínáte na léto, prázdniny a pobyt v přírodě. Tradiční tábory a táboření mají v České Republice opravdu dlouhou tradici.

Každý z nás na něm někdy byl, zpíval u táboráku písničky a za pouhých 14 dní načerpal tolik zážitků, jako za celý rok ani náhodou. Dětstvím to však vůbec nekončí! Kolik z vás už uvažovalo o tom, jak vylepšit svůj leadership přes prázdniny? Vykročit z komfortní zóny, naučit se komunikovat s lidmi diametrálně odlišného smýšlení, jaké máme my sami? Ano, co potřebujete znát, se určitě naučíte jako vedoucí na dětském táboře!

Mluvit, mluvit, mluvit, tak o to tu běží

Kdo dokáže sedmiletému dítěti vysvětlit bojovku, určitě se neztratí ani při vedení druhých lidí. Věřte, že přesvědčit malé dítě je často podobně složité jako předat systém výroby vašim podřízeným! Zpětná kontrola toho, zda porozuměli vašemu výkladu, bude stát nejspíš taky za to. Pravidelný trénink, tak o to tu běží!

Týmová spolupráce mezi všemi vedoucími může být také velkým oříškem. Ani na táboře bez ní ale prostě nepřežijete. Sportoviště, louka, les, jídelna, klubovna, to jsou často místa, která si musíte dopředu zamluvit. A to už vůbec nemluvím o přípravě celotáborové hry. Domluvit se na aktivitách, jejich realizaci i průběhu. A že vás zrovna nebaví výtvarka, kterou máte vést…tak to už záleží na vašich vyjednávacích schopnostech, zda přesvědčíte někoho jiného, aby to vzal „za vás“.

„Člověčenství“ aneb pravidla táborového soužití

V každé skupině platí určitá pravidla, bez nichž bychom nepřežili. Na táboře to není jiné. A vy jste právě ten člověk, který nejenom musí pravidla vytvořit, ale ještě dohlédnout na to, aby byly druhým „vlastní“. A jak toho dosáhnete? Tak to je opravdu zkouška lídrovských schopností! Sami musíte přesně vědět důvody jednotlivých bodů v pravidlech a co je nehorší, sami je musíte striktně dodržovat!

Příprava programu

Tak to je takový malý projektový záměr! Co, kdo, jak, kdy bude dělat a s jakým cílem, tak to jsou otázky, co vás neminou. Dávno odzvonilo aktivitám bez záměru s pěti šiškami a stavěním jednoduché věže z klestí. Dneska se na táborech připravují sofistikované aktivity, které mají rozvíjet potenciál každého dítěte. Často tím vedoucí stráví spoustu času už před odjezdem, aby byli připravení na všechny nástrahy. A stejně se jim s největší pravděpodobností jejich time management zhroutí. Příprava aktivity na další den se pak protáhne do noci. To je jako zrcadlo reality, nemyslíte?:)

Mimo komfortní zónu

Pokud běžně netrávíte čas s 10 – 14 dětmi, můžete být překvapeni vyčerpáním, které mohou přinést. Celý den s nimi pobíháte po loukách, v lesích a na dětském hřišti, každý večer utíráte uslzené tváře nebo přesvědčuje, aby ten telefon po večerce už vypnuly, ale hlavně jim neustále odpovídáte na všetečné otázky! A že se u nich nejednou zapotíte, tak to Vám může být už teď jasné.

Pro introverty je to určitě ještě větší výzva, ale i extroverti mohou cítit velké “pnutí”. Na táboře jste většinou odtrženi od civilizace, není možné si od skupiny dalších vedoucích ani dětí téměř odpočinout. Skvělý nápad si jít o poledním klidu sednout před hlavní stan, dokud se tam nezačnou střídat děti upozorňující na nekalosti, co se jinde dějí! A že ani všichni vedoucí nebudou váš „šálek“ kávy, tak o tom asi nikdo nepochybuje. Intenzivní trénink asertivity v praxi!

Konec dobrý, všechno dobré!

I když se během pobytu na táboře nespočetkrát naštvete na sebe i na ostatní, jste na pokraji zhroucení, nevyspalí a vaše kreativita je totálně vyčerpaná, úsměv dětí a rodičů je pro vás odměnou. Stejně jako vedoucí pracovního týmu, který neustále reaguje na nové podněty, vytváří plány, čelí spoustě otázek svých podřízených, hledá prostor pro jejich individuální rozvoj, a když skončí obtížné období nebo projekt, ohlédne se a vidí, že za ním zůstává kus dobře udělané práce…

Kde si tento „trénink“ leadership dovedností objednat?

Organizace Volnočasovky SPORT, z. s. nabízí celoroční spolupráci pro studenty, ať už na táborech, školách a školkách v přírodě nebo adaptačních kurzech. Mimo jiné nabízí i besedy pro budoucí vedoucí a instruktory, které mají podpořit jejich přípravu na vedoucí pozici na táboře. O bližší informace si můžete napsat na mail: [email protected].

The post Trénink leadershipu na dětských táborech appeared first on Volnočasovky SPORT, z. s..